close

Wrzos, dziś używany przede wszystkim o dekoracji, kiedyś miał o wiele więcej zastosowań. Z jego gałązek robiono miotły, a podróżni wkładali go do woreczków na szczęście. W ludowej kuchni, między innymi kresowej, wykorzystywany był głównie do sporządzania herbaty. 

Różnego rodzaju napary pojawiały się w kuchni ludowej przede wszystkim jako środki lecznicze. Nie inaczej było z wrzosem. Przygotowana z niego herbata pomagała przy chorobach układu moczowego oraz pokarmowego.

Dziś stosuje się ją także na poprawę kondycji włosów czy skóry. W niewielkich ilościach może być podawana dzieciom na poprawę apetytu. Suszony wrzos bez problemu można kupić w większości sklepów zielarskich. Roślina ta jest jednak u nas tak popularna, że warto wybrać się do lasu i samemu ususzyć sobie zapas.

Herbata z wrzosu z kuchni kresowej

łyżka suszonych kwiatów wrzosu

1 l wody

miód

Wodę wlewamy do rondla, dodajemy kwiaty wrzosu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Przecedzamy, lekko studzimy i dodajemy miód do smaku.

dsc_1439

Herbata z wrzosu ma przyjemny zapach i piękny, ciemnoczerwony kolor. Można ją pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego 🙂

dsc_1514

Tags : herbatajedzenieKresykuchniaPolecamyprzysmaki regionalnewrzoszdrowoismaczniezróbtosam

Napisz coś od siebie :)